5 Πράγματα που δίδαξε η πανδημία στις επιχειρήσεις

Ειδικά Σχέδια Στήριξης – 17/06/2020
June 18, 2020
paratasi-ipovolis-forologikis-dilwsis-2019
Παράταση υποβολής φορολογικής δήλωσης για το 2019
October 20, 2020
Show all

5 Πράγματα που δίδαξε η πανδημία στις επιχειρήσεις

1. Είναι απαραίτητο να έχουμε σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν σχέδια δράσης για την άσκηση των εργασιών τους, όπου περιλαμβάνονται οι διαδικασίες που ακολουθούνται για τα διάφορα τμήματα κατά την συνήθη διεξαγωγή των εργασιών (π.χ. αγορές, πωλήσεις, ανθρώπινο δυναμικό).

Εξίσου σημαντικό είναι να τηρείται, και να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου θα αναφέρονται οι διαδικασίες που τηρούνται κατά καιρούς κρίσης, όταν δηλαδή δεν είναι διαθέσιμοι όλοι οι πόροι της επιχείρησης. Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σε σχέση με μιά πανδημία, μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Πώς η επιχείρηση μπορεί να λειτουργεί χωρίς (ή με μειωμένη) παρουσία προσωπικού στις εγκαταστάσεις της,
  • Πώς αγορές και πωλήσεις μπορούν να γίνονται από το διαδίκτυο,
  • Αναπληρώσεις εργαζομένων που δεν μπορούν να εργαστούν,
  • Πώς πρέπει να διαμορφωθούν οι εγκαταστάσεις σε κάθε περίπτωση κρίσης.

2. Tο απόθεμα ρευστότητας είναι πολύ σημαντικό

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν είτε να μειώσουν τον κύκλο εργασιών τους, είτε να σταματήσουν πλήρως τις εργασίες τους. Ενώ πολλά έξοδα σταμάτησαν, κάποια άλλα έπρεπε να συνεχίσουν να πληρώνονται, όπως για παράδειγμα μισθοί, ενοίκιο, τηλεφωνικά έξοδα, ηλεκτρισμός.

Για να μπορούν να εξυπηρετηθούν αυτές οι χρηματικές εκκροές, χωρίς (ή και με μειωμένα) εισοδήματα χρειάζεται να υπάρχει αποθεματικό μετρητών, ή ακόμα και πηγές ρευστότητας όπως δυνατότητα υπερανάληψης από την τράπεζα ή δυνατότητα άντλησης χρημάτων από τους μετόχους. Το μέγεθος των αποθεμάτων ρευστότητας που είναι απαραίτητο για κάθε επιχείρηση είναι διαφορετικό.

3. Η φυσική παρουσία μπορεί να αποφευχθεί

Πολλές επιχειρήσεις του εξωτερικού (τα τελευταία χρόνια και της Κύπρου) εφαρμόζουν εδώ και καιρό την πρακτική της «εργασίας από το σπίτι». Λόγω της καραντίνας, πολλές επιχειρήσεις «αναγκάστηκαν» να εφαρμόσουν αυτή την πρακτική άμεσα και στην ολότητα της.

Παρά τις όποιες δυσκολίες, αυτό που διαφάνηκε είναι ότι για πολλές από τις εργασίες αρκετών επιχειρήσεων, η φυσική παρουσία δεν είναι αναγκαία, και μπορούν να γίνουν και από το σπίτι. Με την πρόοδο της τεχνολογίας, αυτή η πρακτική αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δημοφιλής.

4. Σημαντικές αποφάσεις χρειάζονται να ληφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα: Γνωρίζετε τα οικονομικά σας δεδομένα.

Σε πρωτόγνωρες καταστάσεις, καλούμαστε να λάβουμε σημαντικές αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, που σε διαφορετικές περιστάσεις θα τις λαμβάναμε μετά από σκέψη και μελέτη δεδομένων για πολλές μέρες ή και μήνες. Για να είμαστε σε θέση να λάβουμε αυτές τις αποφάσεις, χρειαζόμαστε να έχουμε έγκυρα χρηματοοικονομικά δεδομένα για την επιχείρηση μας. Παραδείγματα:

  • Πόσες μέρες μπορεί να αντέξει η επιχείρηση με τα αποθεματικά;
  • Ποιά είναι τα «απαραίτητα» έξοδα της επιχείρησης;
  • Ποιός είναι ο ελάχιστος αριθμός πωλήσεων για την επιβίωση της επιχείρησης;

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε σωστά χρηματοοικονομικά δεδομένα για να μπορέσουμε να εξάγουμε αυτές τις απαντήσεις από το λογιστικό τμήμα/οικονομικό σύμβουλο/πάροχο λογιστικών υπηρεσιών της επιχείρησης.

5. Υγεία πάνω απ’όλα!

Στις δύσκολες στιγμές πάντα προσπαθούμε να επικεντρωθούμε στα πιο σημαντικά ζητήματα. Τα προβλήματα μιάς επιχείρησης ποτέ δεν είναι πιό σημαντικά από την υγεία των εργαζομένων, πελατών ή συνεργατών της. Γι’αυτό όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με κύριο μέλημα την υγεία. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα!

Σίγουρα δεν μπορεί μια επιχείρηση να προετοιμαστεί για όλες τις πιθανότητες και να εξαλείψει όλους τους κινδύνους που προέρχονται από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι πως μπορεί να μειώσει τους κινδύνους στον ελάχιστο βαθμό, με σωστή προετοιμασία.

Στην νέα εποχή, επιβιώνει, όχι ο δυνατότερος, αλλά ο πιό ευέλικτος!

Αυτό το άρθρο γράφτηκε απο:
Γιάννης Μάρνερος
PIN Financial Services Ltd

Σου αρέσει?
Μοίρασε αυτό το άρθρο!

Ακολούθησε μας: