Ο πολύ “φτηνός” λογιστής είναι ο ακριβός!

paratasi-ipovolis-forologikis-dilwsis-2019
Παράταση υποβολής φορολογικής δήλωσης για το 2019
October 20, 2020
Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
March 28, 2023
Show all

Ο πολύ “φτηνός” λογιστής είναι ο ακριβός!

Η επιλογή του λογιστή μιας επιχείρησης είναι μια απόφαση σταθμός για τη μελλοντική επιτυχία/αποτυχία της επιχείρησης. Πλέον ο κάθε επιχειρηματίας έχει την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα σε καταρτισμένους επαγγελματίες, αφού η Κύπρος έχει να προσφέρει πολύ υψηλό επίπεδο στον τομέα των λογιστικών υπηρεσιών.

Το γεγονός αυτό αποτελεί ταυτόχρονα ευλογία και κατάρα. Αφενός, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μπορεί να κάνει τη δική του έρευνα πριν καταλήξει στον λογιστή του. Αφετέρου δε αυτός ο μεγάλος όγκος επαγγελματιών λογιστικών υπηρεσιών ίσως προβούν σε ενέργειες που θα μειώσουν το επίπεδο των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Ένας λογιστής δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαπραγματεύεται το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει. Μερικές φορές η επιθυμία του να συνεργαστεί με κάποιους επιχειρηματίες ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιον επαγγελματία σε μείωση της τιμής των υπηρεσιών του. Ωστόσο, ο επιχειρηματίας πιθανόν να μην αντιληφθεί ότι, στην περίπτωση που η εν λόγω τιμή είναι πολύ χαμηλή, θα επηρεαστεί και η ποιότητα των υπηρεσιών που θα λάβει. Η συχνή αλλαγή στη νομοθεσία αλλά και στο φορολογικό πλαίσιο απαιτούν από τον επαγγελματία λογιστικών υπηρεσιών να ενημερώνεται εκτενώς και να προσαρμόζεται σε μια γρήγορα εναλλασσόμενη νέα κατάσταση. Είναι αυτή η γνώση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην διεκπεραίωση των καθηκόντων του.

Ως λογιστές πρέπει να προσπαθούμε να ακολουθούμε αυτό που θέλω να ονομάζω «κανόνας του “80-20”». Το 80% του χρόνου μας πρέπει να αξιοποιείται στο διαδικαστικό κομμάτι, που περιλαμβάνει για παράδειγμα την καταγραφή εσόδων και εξόδων και άλλων ενεργειών που πρέπει να ακολουθηθούν . Το υπόλοιπο 20%, που κατά την άποψή μου είναι και το πιο σημαντικό, πρέπει να αξιοποιείται στο πώς μπορούμε να εντοπίσουμε, μέσα από τους αριθμούς, λάθη και βελτιώσεις στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ικανότητα, φυσικά, δεν είναι μόνο να εντοπίζεις τα λάθη αλλά και το να εντοπίζεις την απουσία σωστής μεταχείρισης/διαχείρισης, μέσα από την οποία ο πελάτης θα μπορεί να έχει ουσιαστικό όφελος. Αν ο λογιστής συμβιβαστεί σε μια πιο χαμηλή τιμή, τότε είναι φυσικό επακόλουθο πως θα θυσιάσει αυτό το 20% του χρόνου που είναι διαθετιμένος να αφιερώσει προς όφελος του πελάτη του.

Η συμβουλή μου, τελειώνοντας, προς όλους τους επιχειρηματίες είναι να είστε απαιτητικοί και να μην συμβιβάζεστε με το καλό αν μπορείτε να έχετε το καλύτερο. Τα μακροχρόνια οφέλη θα είναι σίγουρα πολλαπλάσια.